פומה

פרסומת מקור תמונה

הפומה(Puma concolor) הוא חתול גדול וחינני השייך למשפחת החתולים. פומות נקראות גם פומות, פנתרים ואריות הרים.

פומות הן חתולים בודדות ויש להן את הטווחים הגדולים ביותר מכל יונקי היבשה הפראיים בחצי הכדור המערבי. הטווח שלהם משתרע מיוקון, קנדה ועד דרום האנדים בדרום אמריקה.



למרות שפומא הם חתולים גדולים, הם אינם מסווגים בקטגוריית 'חתול גדול'. במקום זאת, הם אחד החתולים הגדולים בקטגוריית 'חתול קטן' למרות שחלקם יכולים להתאים לגודל של נמר.



תיאור פומה

הפומה היא הרביעית הכבדה מבין חתולי העולם החדש אחרי האריה, הנמר, היגואר והנמר. פומות למבוגרים הן חתולים דקים וזריזים שאורכם 2.4 מטר (8 רגל) מאף לזנב (אורך הזנב הוא 80 ס'מ (33 אינץ '). הם גובהם בין 60 - 76 ס'מ (2 - 2.5 רגל) בכתף ​​ו שוקלים כ- 53 - 72 ק'ג (115 - 160 ק'ג) אצל גברים ו-34 - 48 ק'ג (75 - 105 ק'ג) אצל נקבות.



לפומות פרווה בצבע רגיל הנע בין כהה לאפור כסוף או חום אדמדם. לפומות יש טלאים קלים יותר על חלקן התחתון כולל הלסתות, הסנטר והגרון. לפומא יש ראשים עגולים ואוזניים זקופות. רגליהם הקדמיות גדולות מרגליהן האחוריות ומותאמות לאחיזת טרף. על כפות הרגליים יש 5 טפרים נשלפים בתוספת טופר טל אחד ו -4 על כפות הגב. לפומא יש צוואר שרירי ולסתות חזקות. לפומא יש שמיעה חריפה וראייה מצוינת שהופכת אותם לציידים אדירים.

שמו של זכר מכונה בפשטות 'פומה', הנקבה מכונה 'היא-פומה' והצעירים נקראים 'גורים'.

בית הגידול של פומה

לפומה טווח בתי גידול נרחב. הוא מעדיף בתי גידול עם מברשת צפופה ושטחים סלעיים לצריכה, אך הוא יכול גם לחיות במישורים פתוחים, יערות מחטניים וטרופיים, ביצות ומדבריות.



דיאטת פומה

הפומה היא טורף טורף ומארב טורף ורודף אחר מגוון רחב של טרף. התזונה העיקרית שלהם היא בעלי חיים כמו צבי, סוסים , איילים, בקר וכבשים. בעיקרון, הפומה תאכל כל בעל חיים שהוא יכול לתפוס, אפילו בעלי חיים גדולים כמו איילים.

פומות יעקבו אחר טרפם דרך שיחים ועצים וברוחבי סלעים לפני שיזנקו בעוצמה על גב הקורבן וימסו נשיכת צוואר חונקת. עמוד השדרה הזריז של פומא מותאם לטכניקת הריגה זו. כאשר הורגים טרף גדול ידוע שהפומה מכסה אותם בשיח וחוזרת להאכיל לאורך תקופה של ימים. הם מסבסדים את הדיאטות שלהם בחרקים גדולים ובמכרסמים קטנים.

התנהגות פומה

פומות הן חיות טריטוריאליות וטריטוריות תלויות בשטח, בצמחייה ובשפע הטרף. פומות הן מתבודדות וימנעו מאזורים שבהם יש התנחלויות אנושיות. שטחים נשיים הם בדרך כלל מחצית מגודלם של שטחים גברים שיכולים למדוד בין 58 ל 386 קמ'ר.

נקבות מסמנות את שטחן באמצעות סימני גירוד, שתן וצואה המשמשים גם למשיכת בני זוג. גברים עשויים לגרד ערימה קטנה של עלים ועשבים ואז להשתין עליה כדרך לסמן את שטחם. קבוצות פומא יכילו רק אמהות וצעירותיהן. פומות בוגרות נפגשות רק לגידול. פומות הן סרטניות ופעילות ביותר בשחר ובדמדומים.

פומות הן חתולות קוליות וידועות בזכות שריקותיהן הנמוכות, נהמותיהן, הגהיהן וצרחותיהן. מכיוון שיש להם את הרגליים האחוריות הגדולות ביותר במשפחת החתולים, פומות מסוגלות לקפוץ גבוה מאוד עד 5.4 מטר. קפיצות אופקיות יכולות למדוד בין 6 ל -12 מטר (20 - 40 רגל). הם חתולים מהירים מאוד ויכולים לרוץ במהירות של 35 מייל לשעה, אם כי זה מתאים ביותר לספרינטים קצרים, חדים וחזקים. פומות הן מטפסות טובות ומסוגלות לשחות.

תערובת בולדוג בוסטון טרייר

רבייה של פומה

פומות נקבות מגיעות לבגרות מינית בין 1-3 שנים. המלטה אחת של גורים נולדת כל 2-3 שנים. נקבות נמצאות בבטן במשך 8 ימים של מחזור של 23 יום. לאחר תקופת הריון של 91 יום, נולדים המלטה של ​​1 - 6 גורים. מאורות אימהיים הם בדרך כלל מערות או אזורים מקורים אחרים המציעים הגנה לגורים. גורים נצפים ונולדים עם עיניים כחולות וטבעות על הזנב. גורים נגמלים כ -3 חודשים לאחר הלידה וכשהם מתפתחים הם מלווים את אמם להרוג אתרים.

בגיל 6 חודשים גורים צדים אחר טרף קטן משל עצמם. פומות נקבות ישמרו על גוריה בחירוף נפש ובהצלחה להילחם בבעלי חיים גדולים כמו דובי גריזלי. גורים יעזבו את אמם להקים שטח משלהם בגיל שנתיים בערך. תוחלת החיים של פומה בטבע היא בין 8 - 13 שנים ובין 18 - 19 שנים בשבי.

מעמד לשימור פומה

פומות מסווגות כ- 'קרוב לאיום' על ידי ה- IUCN. אוכלוסיית הרבייה הכוללת של פומות היא פחות מ- 50,000 פרטים וממשיכה לרדת. לפומאס אין איומים מסוימים מצד בעלי חיים אחרים מלבד בני אדם, אם כי הם מתקשרים עם טורפים גדולים אחרים כמו הדוב החום והזאב האפור בהם הם מתחרים על טרף. בחלקים מסוימים יתכן שתצטרך להתחרות ביגואר ובאמריקאית תַנִין . כאשר הפומה והג'וארים חופפים, יגוגים ישלטו על הטרף הגדול יותר והפומה תטול את הטרף הקטן יותר.

החל משנת 1996 אסור היה לצוד פומה בארגנטינה, ברזיל, בוליביה, צ'ילה, קולומביה, קוסטה ריקה, גיאנה הצרפתית, גואטמלה, הונדורס, ניקרגואה, פנמה, פרגוואי, סורינאם, ונצואלה ואורוגוואי. בדרך כלל צדים פומות עם חפיסות כלבים, עד שהחיה 'מקוצרת'. כשהצייד מגיע למקום, הוא יורה מהחתול מהעץ מטווח קרוב.

לא ניתן להרוג את הפומה באופן חוקי בקליפורניה אלא בנסיבות ספציפיות מאוד, כמו למשל כאשר אדם מוכרז כאיום על ביטחון הציבור. עם זאת, נתונים סטטיסטיים של מחלקת הדגים והמשחק מצביעים על כך שרצח הפומה בקליפורניה נמצא בעלייה מאז שנות השבעים עם ממוצע של למעלה מ -112 חתולים שנהרגו בשנה בין השנים 2000-2006 לעומת 6 בשנה בשנות השבעים.