יעל אלפיני

מקור תמונה

היעל אלפיני(יעל קפרה) חי באזורים סלעיים לאורך קו השלג מעל יערות אלפיני האלפים האירופיים. זה קשור באופן הדוק ליעל הספרדי (Capra pyrenaica) וליעל הנוביה המזרח תיכוני (Capra ibex nubiana). יעלים הם חיות פרסה בעלות שורשים אחידים, הידועים גם בשם 'פרסת שקעים'.

כל חיות הפרסה אוחדו פעם בסדר 'חסרי הדם', אולם הם הופרדו כעת בין בעלי הפרסה השווה לשניים.



תיאור יעל

היעל הוא זן של עז הרים פראית שיש להם קרניים ענקיות המתעקלות אחורה. הקרניים על יעל זכר יכולות להיות באורך 70 - 140 ס'מ (28 - 55 אינץ '). קרני נקבה מעט קצרות יותר, דקות יותר ומתעקלות מעט אחורה. קרניים משמשות כדי להגן על עצמן מפני טורפים.



יעל גדל לאורך של כ -5 מטר והוא עומד סביב 3.5 מטר בגובה הכתף ומשקלו כ -270 קילו. יעל הזכר בדרך כלל גדול וכבד יותר מהנקבה. ליעלים יש מעילים קצרים, אך לא מדובללים, שמשתנים בצבעם מחום אדמדם בחורף לאפור חום בקיץ. ליעל הזכר יש זקן על הסנטר. יעלים הם בטוחים רגליים וזריזים להפליא, המאפשרים להם לזנק על מדפים סלעיים.

כלבי מלטז שי

בית הגידול של יעל

יעלים נמצאים בשטחים קרועים בין קווי העץ ושלג מעל היערות האלפיניים של האלפים האירופיים. יעלים נוטים לכבוש בתי גידול תלולים וסלעיים בגבהים שבין 6,500 - 15,000 רגל (2,000 - 4,600 מטר). ליעלים יש מבנה פרסה ייחודי שהופך אותו למטפס מצוין על סלעים תלולים.



דיאטת יעל

יעלים הם אוכלי עשב ונשענים בעיקר על דשא, פרחים, זרדים וטחב כדי לשרוד. יעל לעיתים קרובות עומד על רגליהם האחוריות כדי להגיע לעלים ויורה מעצים. הם יורדים מבית הגידול התלול שלהם בשעות אחר הצהריים המאוחרות ובערבים לכרי הדשא האלפיניים למטה כדי להאכיל. עם זאת, בחורף, יעלים נוטים לחיות בגבהים נמוכים יותר כאשר האוכל דל יותר. במהלך הקיץ, יעלים צריכים לשתות מים כל יומיים ולכן מחפשים אזורים בהם יש מקור מים אמין.

התנהגות יעל

יעלים הם יומיים וחיים בקבוצות רווקות בעדרים של 10 - 20 אנשים. עדרי זכר ונקבה אלה יצטרפו יחדיו רק בעונת ההזדווגות.

גודל פודל צעצוע למבוגרים

היכולת לטפס לגובה רב היא גם טכניקת הגנה של יעלים שכן מעט מאוד טורפים יכולים לעקוב אחריהם לאזורים התלולים ביותר בסביבתם. טורפי יעלים כוללים זאבים, דובים, שועלים ו lynxes. אם יעלים חשים סכנה, הם מרימים את רגליהם האחוריות החזקות מאוד ומפנים את קרניהם לעבר טורפיהם. ילדים קטנים (יעל צעיר) רגישים גם להתקפות של עופות דורסים גדולים כמו נשרים.



היעלים מקבלות עזרה בהרגלי הטיפוח שלהן מציפורים המכונות Gackles המנקרות טפילים ממעילן.

כמו רוב העזים, היעל מרסס את עצמו בשתן משלו אשר מעניק לו ריח גוף חזק.

רבייה של יעל

עונת הרבייה של היעל מתחילה בסוף הסתיו כאשר הזכר נכנס למה שמכונה 'החריץ'. בשלב זה, גברים ייפרדו מעדרי הרווקות שלהם וילכו בדרכם לחפש עדר נקבה. בעונת הרבייה מתרחשים טקסי לחימה בין גברים על מנת לקבוע מי רשאי להתרבות עם נקבות זמינות. נזקים פיזיים נדירים במהלך הטקסים למרות שלגברים יש קרניים גדולות וכבדות.

תקופת ההיריון של יעל הנקבה היא בסביבות 6 חודשים (150 - 180 יום) שלאחריו נולד ילד יחיד (תאומים נדירים מופיעים), בדרך כלל במהלך חודש מאי. יעלים יכולים לחיות עד 20 שנה.

מעמד לשימור יעל

בתחילת המאה ה -19 היעל נכחד כמעט, ונצוד על תכונותיו המיסטיות כביכול. לאחר 150 שנה של הגנה נרחבת המספרים בטבע אינם נמצאים כעת בסכנת הכחדה. מעל 3000 יעלים אלפיניים חיים כיום בפארק הלאומי גראן פרדיסו, שהוקם באלפים האיטלקיים בשנת 1922 להגנתו. כ -5000 יעלים אלפיניים חיים באזורים אחרים של האלפים. יעלים נוספים המאוימים בהכחדה הם היעל האתיופי והיעל הספרדי של חצי האי האיברי.